Valitse sivu

Presidenttien hevoset

Presidentti Tarja Halonen on suomenhevosen omistaja

Presidentti Sauli Niinistön nimikkohevonen Ypäjällä on suomenhevostamma Ypäjä Juulia. Ypäjä Juulia on syntynyt 28.4.2012.
Ypäjä Juulian emä on Poola. Poolan isä on valioperiyttäjä Taikuri ja emä Uulia. Suvusta löytyy mm. viisinkertainen ravikuningas Vieteri ja ori Uskoton. Ypäjä Juulian isä on ravikuningas Apassi.

Ypäjän kunta ja Hevosopisto lahjoittivat 26.11.2004 presidentti Tarja Haloselle huhtikuussa 2004 syntyneen suomenhevosvarsan, jonka nimi on Ypäjä Tarja (i. Kelmi, e. Usvan-Ronja, ei. Assin Komu). Varsa jäi Ypäjälle koulutettavaksi ja opetuskäyttöön.

 

Valtiomiesten hevoset Ypäjällä

Ypäjä Tarja jatkaa osaltaan pitkää perinnettä. Vuosikymmenien varrella Ypäjällä ovat asuneet C.G. Mannerheimin kuuluisa ruotsalaissyntyinen, trakehner-sukuinen tamma Käthy, presidentti Urho Kekkosen orlov-rotuiset ori Lento ja tammat Kaunotar ja Suosikki varsoineen sekä presidentti Mauno Koiviston Kazakstanista lahjaksi saama doninhevonen Zaslon.

Marsalkka C.G. Mannerheimin kuuluisa tamma Käthy syntyi Ruotsissa vuonna 1934. Sen isä oli Flyingen siittolan omistama trakehnerori Kyffhäuser ja emä ori Agrarista polveutuva Blanka. Marsalkan omistukseen Käthy siirtyi viisivuotiaana. Vuonna 1939 Käthy palveli jo marsalkkaa mm. Karjalan kannaksen suurissa sotaharjoituksissa. Sodan aikana Käthy oli isäntänsä mukana, ja marsalkan ohjelmaan kuului aamuisin ratsastusretki adjutanttien seurassa.

Marsalkan luopuessa tasavallan presidentin tehtävistä ja siirtyessä Sveitsiin Käthy siirtyi lopullisesti Ypäjälle. Se saattoi isäntäänsä hautajaisissa Helsingissä 4.2.1951 ja kuoli itse kaksi vuotta myöhemmin 24.2.1953.

Presidentti Urho Kekkonen sai vuonna 1957 Neuvostoliitossa vieraillessaan lahjaksi kaksi orlov-tammaa, jotka saivat Suomessa uudet nimet Kaunotar (alkuperäinen nimi Krasavitsa) ja Suosikki (Balovnitsa). Tammat olivat tullessaan kantavina oreista Bajard ja Kvadrat, ja syntyneille varsoille rouva Sylvi Kekkonen antoi nimet Katja ja Tamara. Vuonna 1959 presidentti Kekkonen sai vielä uuden lahjan, joka oli vuonna 1953 syntynyt harmaa orlov-ori Lento. Lento oli syntynyt Hrenovoe-hevossiittolassa, joka oli Neuvostoliiton vanhin siittola.

Presidentti Kekkosen saamat lahjoitukset edesauttoivat lämminveristen ravihevosten tulevaisuutta maassamme. Vasta ensimmäisen lahjoituksen jälkeen lämminveriset ravihevoset saivat kilpailuoikeuden Suomessa.

Presidentti Mauno Koivisto teki lokakuussa 1992 valtiovierailun Kazakstaniin, ja matkan yhteydessä presidentti Nursultan Nazarbajev lahjoitti hänelle ratsuhevosen. Kullanpunertava, vuonna 1985 syntynyt Zaslon oli rodultaan doninhevonen. Zaslon sijoitettiin aluksi Santahaminaan, mutta siirtyi hieman myöhemmin Ypäjälle. Persoonallinen ja pidetty Zaslon oli Ypäjällä opetushevosena kuolemaansa asti.