Valitse sivu

Tatu Ujula on nyt hevospitäjänä tunnetun Ypäjän kunnanjohtaja. Katsotaan, miten Tatu pärjää hevosten kanssa, joten järjestimme hänelle leikkimielisen tietokilpailun hevossanastosta. Mitä siis tarkoittavat hokki, vikellys ja pöläri?

Hokki: ”Tämä sana kuulostaa siltä, että se voisi viitata jääkiekkoon, mutta päättelen nyt, että se kuitenkin varmaan liittyy hevosiin. Tämä on varmasti joku hevosen varuste, mikä pannaan hevoselle päälle. Joku, joka liittyy ratsastukseen.”

Vikellys: ”Tämä on kuulostaa siltä, että se olisi nopean liikkumisen muoto, sellaista kun hevonen vikeltää nopeasti paikasta a paikkaan b.”

Pöläri: ”Omaan korvaan tämä termi kuulostaa siltä, että siihen voisi liittyä tantereen jyskettä ja rajumpaakin meininkiä. Mahtaisiko tämä olla hyppyihin ja esteisiin liittyvä sana, eli miten hevosen kanssa pitää toimia, kun estettä ylitetään.”

Lisäämme vielä vaikeuskerrointa. Mitä nämä sanat voisivat tarkoittaa kunnan toiminnassa?

Hokki voisi ehkäpä tarkoittaa sitä, että perusasiat on oltava kunnossa.

Vikellys voisi olla sitä, että meidän pitää kuntatoiminnassa olla vikkeliä ja ketteriä. Vikkeliä oppimaan ja muuttumaan, ja saada päätöksiä aikaan.

Pöläri voisi tarkoittaa sitä, miten me ylitetään esteet.

Niille, jotka eivät ole hevossanastosta tietoisia, sanat tarkoittavat seuraavaa:

Hokki= hevosen kenkiin ruuvattava ”nasta”, joka estää hevosen liukastumisen.

Pöläri= pitkäharjaksinen harja, jolla poistetaan hevosesta pölyä, likaa ja irtokarvoja.

Vikellys= ratsastuslaji, jossa tehdään akrobaattisia temppuja ympyrällä laukkaavan hevosen selässä.

Ypäjä on idyllinen ja onnellisten ihmisten hevospitäjä. Ypäjä on luonnonläheinen ja viihtyisä kunta, jonka kauniit jokivarsimaisemat kutsuvat asumaan ja harrastamaan. Ypäjä on vireä, tapahtumarikas ja elämyksellinen maaseutukunta. Ypäjällä on ilo asua. Ypäjällä ollaan ystävällisiä ja yhteisöllisiä.