Valitse sivu

Kun muutimme uuteen naapurustoon, tarvitsimme koiramme Topin kanssa apua. Se löytyi nopeasti naapurista. Jutussa lisää siitä, miten naapuriapu on auttanut itseäni ja puolisoani arjessa. Toivottavasti löydät Commnu avulla myös oman tapasi auttaa!

Terveisin,
Sini Lilja
sivistys- ja hyvinvointijohtaja


 

Topi-koiran hoitoon on saatu apua naapureilta.

 

“Meillä on 9 -vuotias portugalinpodengo, Topi -koira. Topi tuli meille kodinvaihtajana ja hän kärsii pahasta eroahdistuksesta. Topin ahdistus vaikuttaa meidän arkeen siten, että on välillä haastavaa tehdä normaaleja arjen askareita, kuten käydä kaupassa, apteekissa, ravintolassa tai vaikka elokuvissa, kun koiraa ei voi jättää yksin kotiin”, Lilja kertoo.

Apu löytyi yllättävän läheltä, omasta rappukäytävästä. Muutaman kerran koiran kanssa rappukäytävässä törmättyään ja keskusteltuaan alakerran naapurit ehdottivat, että voisivat hoitaa Topia silloin kun Liljan perheellä on jotain menoa. Tämä yksinkertainen ele synnytti Liljan mukaan hyvää kahdella tapaa.

”Naapurimme rakastavat koiria paljon ja nauttivat Topin kanssa touhuamisesta. Heidän välillään syntyi luonnollinen yhteys, ja he kysyvät välillä, voisivatko ottaa Topin lenkille ihan muuten vaan”, Lilja kertoo. “Toisaalta meitä helpottaa se, kun tiedämme että Topi ei ole vain yksin kotona. Auttaminen sai meidät, naapurit ja Topin iloisiksi.”

Tällaiset arkiset hyvät teot ja kohtaamiset ovat nyt mahdollisia Ypäjällä Commu -sovelluksen kautta. Ypäjän kunta panostaa yhteisöllisyyteen tarjoamalla asukkaille mahdollisuuden pyytää ja antaa apua toisilleen. Commu on kotimainen, nuorten yrittäjien rakentama auttamisen sovellus, jolla on valtakunnallisesti yli 50,000 käyttäjää.

Apua auttamiseen ja avun pyytämiseen mobiilisovelluksesta – näin Ypäjän kunta panostaa yhteisöllisyyteen 

Kuntien rooli asukkaidensa hyvinvoinnin edistämisessä on keskeinen, ja yhteisöllisyyden tukeminen on yksi tärkeä osa tätä tehtävää. Yksinäisyys on kasvava huolenaihe, sillä jopa joka toinen aikuinen kärsii tällä hetkellä yksinäisyydestä (Punaisen Ristin Yksinäisyysbarometri, 2023). Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että vahvat yhteisöt tarjoavat sosiaalista tukea ja vuorovaikutusta, mikä voi auttaa ehkäisemään yksinäisyyttä ja sen haitallisia vaikutuksia (Holt-Lunstad, 2010).

Nykyisin Ypäjän Sivistys- ja hyvinvointijohtajana toimiva Lilja kannustaa kaikkia pyytämään ja antamaan apua matalalla kynnyksellä.

“Kyse voi olla hyvinkin arkisesta auttamisesta. Pienistä, luontaisista teoista voi olla suuri apu ja helpotus avun pyytäjälle”, Lilja kertoo. “Auttamisesta tulee todella hyvä olo molemmin puolin. Olen todella kiitollinen omille naapureilleni, että he ovat auttaneet minua Topin kanssa. Toivon, että he ovat nauttineet koiraseurasta myös.”

Lataa Commu nyt puhelimeesi ja luo oma auttamisen ilmoituksesi! Commussa voit esimerkiksi löytää lenkkiseuraa, juttukaveria, auttavia käsiä talkoisiin tai varakodin lemmikille. Voit myös tarjoutua auttamaan, esimerkiksi tarjoamalla kimppakyytiä, vertaistukea tai auttavaa kättä pihahommiin tai lumitöihin.

 Lisätietoa ja ohjeet Commun käyttöön löydät Ypäjän kunnan verkkosivuilta >