Valitse sivu

Uimarantojen vedenlaatua seurataan säännöllisesti uimakaudella

Etelä-Hämeen ympäristöterveys valvoo Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän yleisten uimarantojen vedenlaatua uimakaudella 15. kesäkuuta – 31. elokuuta. Uimarannoilta otetaan kauden aikana 3–4 uimavesinäytettä, joista määritetään ulosteperäisiä bakteereita. Syanobakteerien eli sinilevien esiintymistä seurataan näytteiden oton yhteydessä aistinvaraisesti.

Ensimmäisellä näytteidenottokierroksella uimarantojen vedenlaatu oli hyvä. Ainoastaan Tammelan Saaren kansanpuiston Suujärven uimarannan ensimmäinen näyte 3. kesäkuuta ylitti toimenpiderajan suolistoperäisten enterokokkien osalta. Uusintanäytteessä 7. kesäkuuta enterokokit olivat kuitenkin vähentyneet huomattavasti ja vesi oli taas uintikelpoista.

Tuoreimmat tulokset näet uimarantojen ilmoitustauluilta

Seuraava näytteenottokierros tehdään 8. heinäkuuta alkavalla viikolla. Uimavesinäytteiden tulokset ovat tuoreeltaan nähtävillä uimarantojen ilmoitustauluilla sekä ympäristöterveyden verkkosivuilla pdf:nä.

Valvonnassa olevien uimarantojen lisäksi alueella on lukuisia uimapaikkoja, jotka eivät ole valvonnassa eikä niistä oteta uimavesinäytteitä.

Sinilevätilanne voi vaihdella jopa saman päivän aikana

Sinileväkasaumien esiintymistä ja kestoa on vaikea ennustaa ja sinilevätilanne rannalla voi vaihdella hyvin nopeasti jopa saman päivän aikana. Uimaveden laatu kannattaa tarkastaa silmämääräisesti aina ennen uimista. Älä ui vedessä, jossa on runsaasti sinilevää. Myös vähäiseen sinilevämäärään kannattaa suhtautua varovaisuudella.

Sinilevää ei voi nostaa kepillä

Sinilevän tunnistamisessa voi käyttää yksinkertaista lasi- tai keppitestiä. Lasitestissä veden annetaan seistä lasissa noin tunnin ajan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä.

Keppitestissä levämassaa nostetaan kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Sinilevä hajoaa hiukkasiksi veteen eikä sitä voi nostaa kepillä vedestä.

Sinilevän voi helposti sekoittaa myös siitepölyyn, joka on vihertävästä sinilevästä poiketen kellertävämpää.

Uimaveden laadunvalvonnan tulokset Etelä-Hämeen ympäristöterveyden verkkosivulla.

Lisätiedot

Johanna Laine
ympäristöterveystarkastaja
p. 050 500 1441

johanna.laine@riihimaki.fi

Etelä-Hämeen ympäristöterveys, Riihimäen toimipiste

Nina Yli­ta­lo

ympäristöterveystarkastaja
p. 040 752 3375

nina.ylitalo@riihimaki.fi

Etelä-Hämeen ympäristöterveys, Jokioisten toimipiste